Frumusețe

Orchid Phalaenopsis - Îngrijire la domiciliu: reproducere și transplant

Pin
Send
Share
Send
Send


O mișcare de casă pentru Phalaenopsis Orchid constă în respectarea precisă a regimului de irigare, iluminare și asigurarea sistemului radicular cu suficientă lumină și aer

Fanii plantelor de interior numesc această frumusețe tropicală o floare fluture din cauza formei neobișnuite a petalelor. Îngrijirea la domiciliu a orhideei Phalaenopsis urmărește tocmai regimul de irigare, iluminarea și asigurarea sistemului rădăcină cu suficientă lumină și aer. Phalaenopsis orhidee - doamnă cu caracter. Cum să o opriți, citiți mai departe.

Fanii plantelor de interior numesc această frumusețe tropicală o floare fluture din cauza formei neobișnuite a petalelor.

Care este diferența dintre phalaenopsis și alte specii de orhidee?

Experții consideră că această floare este cea mai nemaipomenită dintre toate epifitele și deseori o numesc "o orhidee pentru începători". Puteți învăța Phalaenopsis pe o scurtă tulpină de până la 70 cm înălțime, o ieșire de 4-6 densă, aranjată în două rânduri, frunze și un peduncul lung, ușor curbat. Se deosebește de alte orhidee prin absența completă a tuberidiilor (bulbii false) - îngroșări ovale pe tulpinile în care plantele stochează apă.

Phalaenopsis este echipat cu două tipuri de rădăcini:

 • susținerea, împrăștierea în direcții diferite, pe care le lipsește în mod natural de pietrele și coaja copacilor;
 • aer pentru a obține umezeală direct din aer, deasupra sunt acoperite cu un strat de velamen - o țesătură absorbantă specială având o nuanță verde.

Deoarece mugurii cu aromă plăcută înflorită înfloresc treptat la phalaenopsis, perioada de înflorire poate dura 2-6 luni. El nu are aproape nici o perioadă de odihnă, deci planta poate să înflorească de 2-3 ori pe an (de obicei de 2 ori în toamnă și primăvară).

Deoarece mugurii cu aromă plăcută înflorită înfloresc gradual la phalaenopsis, perioada de înflorire poate dura 2-6 luni

În funcție de tipul de phalaenopsis, petalele pot fi vopsite în liliac delicat, roz, lămâie ușoară, verde deschis sau alb. Buza - frunza mediană din centru - este întotdeauna mai strălucitoare și are un stacojiu contrastant, ciocolată, verde de măsline sau culoarea violetă închisă. El poate fi, de asemenea, prezent sub formă de lovituri pe petale.

Sfat! Hibrizi Phalaenopsis numit noutate arata foarte neobisnuit. Deoarece tulpinile lor de flori nu mor, ci doar "hibernează" și apoi cresc înapoi, orhideea este acoperită cu muguri mici colorate pe tot parcursul anului. Este înflorit de până la 5 ori pe an.

Care pot să aleagă?

Phalaenopsis în natură este capabil să crească numai pe suporturi, prin urmare este necesar ca acesta să ofere condiții similare. Pentru a vă sprijini portbagajul și pentru a facilita îngrijirea orhideei Phalaenopsis acasă, puteți alege următoarele tipuri de vase:

 • capacitatea mare de argilă este suficient de stabilă și este capabilă să reziste cu ușurință gravității florii, dar solul din ea se usucă mai repede; în plus, datorită fixării strânse a rădăcinilor pe suprafața poroasă în timpul transplantului, pentru a evita leziunea, vasul trebuie să fie rupt; soluția poate fi acoperită cu glazură;

Capacitatea mare de lut este destul de stabilă și poate rezista cu ușurință gravității florii, dar solul din aceasta se usucă mai repede

 • plasticul este convenabil, ușor de curățat și umiditatea din acesta nu se evaporă atât de repede; dacă vă decideți să rămâneți pe containerul din plastic, obțineți o oală transparentă, deoarece pentru dezvoltarea normală a rădăcinilor este nevoie de lumină; în acest caz, veți putea să observați starea rădăcinilor, a solului și să ajustați frecvența irigării;
 • țesute coșuri de bambus: o altă versiune bună a capacității de creștere a phalaenopsis, deoarece rădăcinile vor avea suficient spațiu pentru aderare; la transplantare, ele pot fi ușor separate de trunchiurile de bambus netede.

Plasticul este convenabil, ușor de curățat, iar umiditatea din acesta nu se evaporă atât de repede.

Sfat! Vasele de flori trebuie să aibă deschideri nu numai în partea inferioară pentru a elimina excesul de umiditate, ci și pereții laterali. Prin intermediul acestor deschideri, schimbul de aer al rădăcinilor este reglementat.

Nivelul de umiditate

Phalaenopsis este o floare tropicala, deci poate creste si se dezvolta numai daca exista umiditate suficienta. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie inundate nici. Pentru a asigura îngrijirea corectă a orhideei phalaenopsis (a se vedea fotografia) la domiciliu, trebuie să vă amintiți regula celor două "P": mai întâi, pământul trebuie să "se ude" și apoi să "se usuce".

În timpul iernii, udarea o dată la 2 săptămâni este suficientă, în perioada de primăvară și de toamnă o dată pe săptămână, iar în timpul verii în 2-3 zile. Dar frecvența udării depinde de temperatura din cameră și de nivelul de iluminare. Într-adevăr, în vremea tulbure, substratul se usucă mult mai încet decât în ​​zilele însorite.

Modul ideal de a face apă este de a scufunda rezervorul cu o floare în apă timp de 15 minute. În timpul iernii, acest timp poate fi redus la 5 minute. Deci, acest tip de flori "bea" în mod activ în timpul zilei, este mai bine să-l ud în dimineața. Apa care se naste pe muguri poate sa le deterioreze, asa ca trebuie sa actionezi foarte atent. Îngrijirea unei orhidee pitic în miniatură la domiciliu este similară celor de mai sus și nu are diferențe deosebite.

În timpul iernii, udarea o dată la 2 săptămâni este suficientă, în primăvara și toamna o dată pe săptămână, iar în timpul verii în 2-3 zile

O floare care este udată cu apă tare va deveni în cele din urmă acoperită cu o floare de culoare albă nu este deosebit de estetică, deci este mai bine să o apărați sau să o filtrați. Pentru a satura oxigenul, un lichid poate fi turnat de mai multe ori dintr-un container în altul. Distilatul este, de asemenea, utilizat pentru udare, totuși în acest caz se adaugă oligoelemente care lipsesc.

Sfat! Înțelegerea faptului dacă Phalaenopsis are nevoie de udare este ușor. Cu o lipsă de apă rădăcinile sale devin de argint ușor.

Orhideea Phalaenopsis: Transplant

Când achiziționați o floare într-un magazin, puteți verifica data vânzătorului cu cel mai apropiat transplant. Cel mai adesea este vândut într-un substrat gata făcut din coajă de copac, ceea ce este suficient pentru nutriție. Transplantul poate fi necesar numai:

 • cu un sistem radicular puternic expandat, atunci când ghiveciul devine aproape sau un câștig puternic de rădăcini;
 • deficit de nutrienți în substrat;
 • boli ale plantelor;
 • cu îngrijire necorespunzătoare la domiciliu pentru orhideea phalaenopsis, poate fi necesară reanimarea plantei; în majoritatea cazurilor, motivul este o suprapundere a umidității și putregaiului de rădăcină.

Pentru a evita rănirea rădăcinilor mai mult de o dată la 2-3 ani, planta nu trebuie transplantată. Acest lucru se face numai în perioada de creștere radicală activă în primăvară.

Pentru a evita rănirea rădăcinilor mai des decât o dată la 2-3 ani, planta nu trebuie transplantată.

Sfat! Dacă substratul pe care este plantat planta nu se usucă în timpul săptămânii după udare, aceasta înseamnă că este prea densă și trebuie înlocuită urgent. În caz contrar, rădăcinile vor începe să putrezească.

Pregătirea substratului pentru plantare

Desigur, puteți achiziționa substratul într-un magazin de flori, dar, dacă doriți, puteți, de asemenea, să-l pregătiți singur. Amestecul de sol pentru această plantă este de preferință preparat dintr-un amestec de coajă de pin și o cantitate mică de carbon activat. Sphagnum (turbă de mușchi) se adaugă numai în partea superioară, în cazul în care rădăcinile se usucă rapid. Se înlocuiește de 3 ori pe an.

Atunci când se colectează scoarța, este mai convenabil să se colecteze unul care a început deja să cadă în spatele trunchiului însuși. Nu trebuie să fie prea întunecată și să conțină prea multă rășină. Puteți obține coaja de pin pe orice ferăstrău.

Piesele și bucățele de lemn sunt curățate cu atenție, iar coaja este zdrobită cu grijă până la bucăți de 1-1,5 cm. În aceste scopuri, este foarte convenabil să se utilizeze o mașină de tocat cu un grătar mare. Apoi, pentru dezinfectarea și îndepărtarea insectelor din acesta, substratul viitor se umple cu apă și se fierbe timp de 15 minute, amestecând ocazional. O plantă poate fi transplantată numai după ce solul este complet uscat.

Amestecul de sol pentru această plantă este de preferință preparat dintr-un amestec de coajă de pin și o cantitate mică de carbon activat.

Alimentarea suplimentară cu flori este opțională. Dacă doriți, puteți achiziționa un îngrășământ special destinat orhideelor.

Sfat! Cu o schimbare bruscă în compoziția substratului, planta se poate îmbolnăvi. Prin urmare, în timpul transplantului, este necesar să se lase o parte din solul vechi (dacă, desigur, nu este infectat cu nimic).

Temperatura și nivelul luminii

Pentru creșterea și înflorirea phalaenopsis este suficient să se mențină o temperatură interioară de 18-25 ° C. Când este depășită peste 25 ° C, phalaenopsis va începe să crească intens frunziș, dar va înflori mai rău. Este de dorit ca în timpul nopții să scadă cu 4 ° C, altfel se vor forma secreții lipicioase dulci pe foi și pedunculi, ceea ce îi va agrava aspectul. În timpul iernii, temperaturile pot fi reduse la o perioadă scurtă de până la + 12 ° C.

Phalaenopsis poate să crească activ rădăcinile și frunzele cu o cantitate suficientă de lumină, prin urmare ferestrele dintr-o cameră ar trebui să se confrunte cu sud-vest sau sud-est. Dar lumina trebuie să fie împrăștiată, altfel vor apărea arsuri pe pliante. Puteți încerca să testați empiric unde este mai bine să dezvoltați o orhidee prin mutarea alternativă a oalei în ferestre diferite.

Phalaenopsis poate să crească activ rădăcinile și frunzele cu suficientă lumină, prin urmare ferestrele din cameră ar trebui să se confrunte cu sud-vestul sau sud-estul

Cu o lipsă de lumină, phalaenopsis poate începe să se întindă și să nu mai înflorească. Pentru a crea un mediu confortabil, el trebuie să asigure o iluminare de 12 ore oră, adică iluminare obligatorie, mai ales în perioada de iarnă.

Sfat! La floare avea forma corectă, fără coturi, vasul se rotește de 2 ori pe lună cu 180 °. Dar în perioada de formare a mucenilor, orhideea trebuie lăsată singură pentru o vreme.

Reproducerea florilor

Cu o îngrijire adecvată la domiciliu, Phalaenopsis Orchid este capabil de reproducere rapidă:

 • prin împărțirea tulpinii: tăierea părții superioare a plantei (peduncul cu capturarea mugurei) și înrădăcinarea acesteia; astfel, plantele vechi sunt adesea întinate; faceți-o la aproximativ o lună după înflorire;
 • rozete: ar trebui să fie cel puțin 6 frunze; locurile de tăiere sunt tratate cu cărbune; iar planta este plantată imediat într-o oală;
 • butași: în acest scop, sunt pregătite butași de 10-15 centimetri, având de la 2 noduri cu muguri în sinusuri, așezate pe solul umed (nisip sau mușchi) și acoperite cu un film pentru a forma rădăcini; Butașii inferiori sunt considerați cei mai puternici;
 • cu ajutorul "bebelușilor" (prăjituri) formate pe pedunculi, în acest caz trebuie să aibă rădăcini proprii suficient de bine formate.

Spre deosebire de alte orhidee, copiii de phalaenopsis nu se află pe pedunculi, ci chiar la bază, gât sau direct pe substrat. Deoarece apar rareori, pentru a stimula creșterea acestora, puteți utiliza agenți hormonali specifici care se aplică în locurile de muguri de dormit.

Spre deosebire de alte orhidee, copiii de la Phalaenopsis nu se află pe pedunculi, ci chiar la bază, gât sau direct pe substrat

Experții practică și reproducerea semințelor de plante. Cu toate acestea, la domiciliu, este foarte dificil de a le furniza un mediu nutritiv. La urma urmei, pentru aceasta trebuie să le plasați într-un substrat special cu ciuperci de mucegai, cum ar fi mycorrhiza timp de 3-9 luni.

Sfat! Pentru a stimula creșterea copiilor, puteți încerca să influențezi plantele cu ajutorul unei diferențe de temperatură (noaptea ar trebui să fie mai mică cu 5-10 ° C) și încetarea udării timp de 10-15 zile.

Boala Phalaenopsis Controlul dăunătorilor

Atunci când se îngrijește de orhidee phalaenopsis la domiciliu, este necesar să se evite apariția dăunătorilor: căpușe, trifoi, musculițe, insecte de scară sau viermi. Cel mai periculos este viermele, care suge sucul, este capabil să slăbească sau chiar să distrugă planta. Un semn al apariției sale este prezența de flori albe și picături lipicioase. Ar trebui să fiți deosebit de atenți în timpul iernii, când există o schimbare bruscă a temperaturii și a umidității.

Deoarece insectele mor rapid la temperaturi ridicate, când apar, orhideea poate fi udată cu apă caldă încălzită la 45-55 ° C. Ajutând-o să facă față și să frece planta cu alcool sau apă cu săpun. Cu dominația dăunătorilor sunt distruse de imidacloprid, fitoverm, aktar sau aktellik.

Atunci când aveți grijă de orhideea Phalaenopsis la domiciliu, este necesar să evitați apariția dăunătorilor: căpușe, thrips, whitefly, insecte scara sau viermi.

Boli ale felenopsisului orhideelor ​​sunt asociate cu o îngrijire necorespunzătoare pentru ea la domiciliu:

 • antracnoza: prezența unor pete rotunde întunecate cu flori roz, care rezultă dintr-un exces de umiditate sau de retenție a apei în axile frunzelor; la începutul bolii, frunzele rătăcite sunt îndepărtate, iar locurile tăiate sunt tratate cu iod, în cazuri avansate se utilizează Skor, Ritomil sau Mikasan;
 • mucegaiul praf: o altă infecție fungică periculoasă care poate ucide un arbust; spre exterior, seamănă cu o floare purină purină pe frunziș; Poți să scapi de ea prin pulverizarea în timp util cu sulf sau cu sulf coloidal;
 • rugina: apare rareori în principal în plante slăbite, frunzele cu spori fungici sunt îndepărtate, secțiunile sunt tratate cu alcool, iar planta însăși este pulverizată cu Ritomil, Spore sau Mikasan;

Boli de felenopsis orhidee sunt asociate cu îngrijire necorespunzătoare pentru ea acasă

 • negru sau negru (frunze negre); pentru distrugerea ciupercii aplicate foundazolibo benlat;
 • frunza de putregai: o boală destul de frecventă care apare atunci când există un exces de umiditate; în caz de apariție, planta este pulverizată cu orice fungicid.

Pin
Send
Share
Send
Send